time timer MOD Home Edition Lake day blue 051497208110

Leer over executieve functies, de tekenen van executieve disfunctie en hoe je executieve functies kunt ondersteunen met processen, praktijken en hulpmiddelen om het dagelijks leven te beheren.

Executieve functies verwijzen naar een set van belangrijke vaardigheden die complexe processen in de prefrontale cortex van de hersenen beschrijven, die je helpen om tijd te beheren en dingen gedaan te krijgen. Het is hoe je plant, focust, organiseert, onthoudt, problemen oplost, beslissingen neemt, impulsen beheerst en taken in het dagelijks leven voltooit.

Bijna vanaf de geboorte beginnen we deze vaardigheden te ontwikkelen, tot ongeveer 30-jarige leeftijd wanneer de prefrontale cortex volledig is ontwikkeld.

De drie belangrijkste vaardigheden in executieve functies zijn:

1. Werkgeheugen: het kortetermijngeheugen dat je in staat stelt om je te concentreren en informatie, instructies en gesprekken te herinneren en te verwerken om dagelijkse taken te voltooien.

2. Flexibel denken: je vermogen om je gedrag aan te passen, van onderwerp te wisselen of tussen taken te schakelen, problemen op te lossen, en je aan te passen aan en te reageren op je omgeving wanneer dingen veranderen.

3. Inhibitiecontrole: je vermogen om impulsen te beheersen en gedachten, gevoelens en acties te reguleren.

While research continues as to why executive dysfunction occurs, scientists have linked it to several neurological differences and conditions, including ADHD, autism, Alzheimer’s disease, dementia, depression, epilepsy, multiple sclerosis, OCD, stroke, substance abuse, and traumatic brain injury. 

If you have difficulty with executive function skills, you may have challenges with memory, organization, time management, attention, emotions, and behavior.  

Executive dysfunction can affect your everyday life. Here’s how it may affect the key executive function skills:  

  • If you experience challenges with working memory, you may be forgetful, disorganized, or have difficulty completing tasks.  
  • If you experience challenges with flexible thinking, you may have difficulty with transitions and adapting to stress or unexpected events.  
  • If you experience challenges with inhibition control, you may find it difficult to regulate your emotions and behavior and have trouble staying focused on completing certain tasks.  

Als je moeite hebt met executieve functies, zijn hier een paar tips om ze te beheren en je dagelijks leven te verbeteren. Je kunt ook professionele hulp zoeken om aanvullende tools en ondersteuning te krijgen.

1. Verdeel het in stukjes 

Als je je overweldigd voelt door alles wat je moet doen, verdeel het dan in stukjes. Splits grote taken op in stapsgewijze stappen om ze beheersbaarder te maken en je realistischer te laten zijn over hoeveel (of hoe weinig) tijd elke taak in beslag zal nemen. Probeer dagelijks checklists te gebruiken om gefocust te blijven op wat het belangrijkst is, en maak gebruik van een kalender om alles wat eraan komt in te plannen, zodat je het niet zelf hoeft te onthouden.

2. Richt je omgeving in 

Organize your workspace or study area to suit you – clear clutter and create a space that makes it easier for you to focus on the task at hand to reduce distractions. You can also create designated spots for everything to go so you always know where to find things.  

3. Zorg voor jezelf

Geef jezelf genade en neem pauzes wanneer je ze nodig hebt om je verfrist en kalm te voelen. Als je het moeilijk vindt om eraan te denken pauzes te nemen, plan ze dan ook in! Beweging en meditatie zijn geweldige tools om je geest op te helderen, zodat je meer aanwezig kunt zijn wanneer dat nodig is. Vergeet niet ook goed voor jezelf te zorgen – eet gezond, beweeg je lichaam en slaap goed, dan voel je je beter en beter in staat om de dagelijkse taken aan te pakken.

4. Gebruik visuele hulpmiddelen

Visuele timers en schema’s zijn ontzettend handig voor stressvrij tijdsbeheer. Gebruik ze om georganiseerd te blijven, op taak te blijven en je te helpen bij het bijhouden van afspraken, deadlines, aankomende activiteiten en dagelijkse klusjes.

Bij Time Timer is dit onze specialiteit en we staan klaar om te helpen!

  • De Time Timer Dry Erase Board + Time Timer MOD Visual Timer  bevat een whiteboard dat perfect is voor tijdgevoelige berichten, visuele schema’s en takenlijsten, samen met een compacte visuele timer van 60 minuten om je te helpen bij het bijhouden van taken en niets te missen!
  • De Time Timer® Original Medium + Visual Scheduler combineert een visuele timer met visuele activiteitsaanwijzingen, zodat je eenvoudig tijdgebaseerde visuele schema’s kunt maken om dagelijkse routines en checklists te vereenvoudigen en rustige overgangen te bieden.
  • De Time Timer App is een gratis tool (beschikbaar op iPhoneAndroid, en Apple Watch) om je te helpen bij het bijhouden van de tijd wanneer je onderweg bent, met enkele en herhalende timers en de mogelijkheid om meerdere timers tegelijk uit te voeren, van 1 seconde tot 99:59:59 uur.
Executieve Disfunctie en hoe de Time Timer Kan Ondersteunen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *