Een visie van Katherine Kindersley

Hoe adland verandering kan creëren voor personeel met ADHD

Katherine Kindersley, een gespecialiseerde neuro diversiteitsconsulent voor het Neurodiversity Initiative van DMA Talent, geeft praktische richtlijnen over hoe organisaties zinvolle veranderingen kunnen doorvoeren.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD) is een neurologische aandoening die ongeveer 5% van de kinderen en 3% van de volwassenen in het VK treft. Het is een complexe aandoening die van invloed is op het vermogen van een persoon om de aandacht, impulsen en concentratie te beheersen.

Mensen met ADHD beschikken vaak over kwaliteiten en vaardigheden die hen tot waardevolle bezittingen voor de creatieve industrie maken. Helaas zijn er nog steeds een aantal uitdagingen op de werkplek die van invloed zijn op de kansen die voor hen beschikbaar zijn.

Elke persoon is in een bepaalde hoedanigheid anders, dus we moeten ons unieke karakter in de cultuur van een organisatie omarmen, zodat alle medewerkers in staat zijn om naar beste vermogen te werken.

ADHD-bewustzijn

Zoals met alle neurologische aandoeningen, valt ADHD in een spectrum, dus bestaat het gevaar star en afwachtend te worden met alle uitdagingen en sterke punten die ermee samenhangen.

Er zijn echter een aantal eigenschappen die doorgaans worden geassocieerd met mensen met ADHD. Deze omvatten creatieve, nieuwsgierige en sterke probleemoplossers, met een aangeboren vermogen om op een originele manier of “buiten de kaders” te denken; zeer opmerkzaam, energiek en spontaan; aanhoudend en vastberaden, met het vermogen tot hyperfocus, vooral op activiteiten die als zeer lonend worden beschouwd; ambitieus en sterk gemotiveerd om te presteren.

Er zijn ook een reeks uitdagingen die vaak worden gemeld door mensen met ADHD in een werkomgeving die de prestaties kunnen beïnvloeden. Deze omvatten het behouden van aandacht en focus tijdens het lezen, schrijven of luisteren; zorgen over het structureren of plannen van tijd- en werktaken; uitstelgedrag; of moeite met inhouden, wat leidt tot onbedoelde onderbrekingen tijdens gesprekken.

Hieronder staan ​​enkele aanbevelingen om personeel met ADHD op de werkplek te ondersteunen, zodat organisaties beter toegerust zijn om zinvolle veranderingen door te voeren en inclusiever te worden.

Zintuiglijke omgeving

Hoewel niet iedereen sensorische verschillen ervaart, zijn veel neurodivergente mensen acuut gevoelig (hyper) of ondergevoelig (hypo) in één of meerdere zintuigen. Mensen met ADHD zijn overwegend overgevoelig omdat ze gemakkelijk kunnen worden afgeleid door aspecten van hun omgeving.

Wanneer werknemers de negatieve impact van hun fysieke werkomgeving kunnen verminderen, worden ze productiever en ervaren ze minder werkgerelateerde stress.

Wees je bewust van sensorische verschillen en ongunstige sensorische omgevingen – bijvoorbeeld open kantoren met veel storend geluid en licht. Controleer de positie van de werknemer met betrekking tot ingangen / uitgangen, telefoons, fotokopieerapparaten, de waterkoker, liftlobby’s, enz. Bied misschien zitplaatsen aan in een hoek of in een rustige omgeving om het gebruik van ruisonderdrukkende koptelefoons te helpen of toe te staan.

Overweeg om flexibele werkzones te creëren door een stille ruimte / projectzone te hebben om in te werken, wat zelfs de productiviteit van al het personeel kan verhogen. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan om teams die meer verkoopgericht zijn, te scheiden van anderen die projectgericht zijn.

Communicatie

Wees altijd duidelijk, beknopt en specifiek, en neem informatie op, zoals hoe lang een taak zou moeten duren, en de verwachte kwaliteit (met een concreet voorbeeld van hoe deze kwaliteit eruitziet) in de uitkomst van een taak. Wees bereid om dingen te herhalen indien nodig, zonder ongeduld. Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat u meerdere taken instelt, maar als u dat doet, schrijf dan een duidelijke volgorde van taakprioriteiten op.

Probeer niet publiekelijk kritisch te zijn als u wordt onderbroken. Mensen met ADHD kunnen anderen vaak onderbreken zonder de bedoeling te hebben onbeleefd te zijn. Dit is het resultaat van snelle denkprocessen, gretigheid en impulsiviteit.

In plaats van simpelweg kritiek te leveren, geef je constructieve feedback die problemen en mogelijke oplossingen belicht, aangezien veel mensen met ADHD de neiging hebben om hyperfocus op negativiteit.

Loopbaanontwikkeling

Mensen met ADHD uiten vaak hun bezorgdheid dat een bevestigde diagnose hen zou kunnen tegenhouden voor promotie, of de angst om onderschat te worden wanneer ze overwogen worden om meer verantwoordelijkheden op zich te nemen. Het is van essentieel belang ervoor te zorgen dat alle medewerkers doorgroeien en gelijke ontwikkelingskansen krijgen. Het kan gewoon een kwestie zijn van het opstellen van een plan dat de sterke punten van een individu identificeert, promoot en ondersteunt.

Sommige managementpersoneel met ADHD uit bijvoorbeeld hun bezorgdheid over het bewaren van een evenwichtig overzicht van projecten en tijdmanagement, vooral wanneer dat nodig is om anderen in de gaten te houden. Hun nieuwsgierigheid en enthousiasme kan betekenen dat ze worden afgeleid door niet-essentiële onderwerpen of dat ze te veel opgaan in één activiteit.

Het is belangrijk om in elke organisatie een evenwicht te hebben om rekening te houden met sterke en zwakke punten – kijk over teamleden heen en wijs verantwoordelijkheden toe op basis van sterke punten en overweeg te delegeren aan anderen – zelfs buiten het team waar het nuttig zou zijn.

Ondersteunende technologie

These apps and devices can help anyone who has difficulty planning, staying focused, typing, and holding onto or remembering instructions and information. Useful apps include:

  • Mindnode is een hulpmiddel voor mindmapping en brainstormen dat handig is voor diegenen die graag meerdere ideeën tegelijk willen visualiseren
  • Time Timer is ontworpen voor diegenen die gemakkelijk de tijd uit het oog verliezen of afgeleid raken in wat ze doen
  • Basecamp helpt individuen en teams om efficiënter te werken. De belangrijkste functies zijn onder meer het in kaart brengen van projectmanagement, een ingebouwde kalender voor het beheren, plannen en plannen van aankomend werk, het instellen van herinneringen en het verzenden van berichten in één ruimte
  • Grammatica is een hulpmiddel voor spellingcontrole en proeflezen. Het is een web gebaseerde interface, wat betekent dat het vanaf de meeste computers kan worden gebruikt zonder software te installeren
  • Google Keep is een app om notities, lijsten, foto’s en audio vast te leggen

Inclusieve werkomgevingen

Wanneer een werknemer niet naar verwachting presteert, is het belangrijk om te overwegen of de persoon mogelijk een niet-geïdentificeerde neurologische ontwikkelingsstoornis of een “verborgen” handicap heeft, voordat verder wordt gegaan met een prestatiebeheerproces. Bewustmakingstraining op het gebied van neurodiversiteit voor managers zal deze overwegingen ondersteunen.

Inclusieve werkplekken zijn werkplekken waar de hele organisatie beseft dat aanpassingen nodig kunnen zijn om mensen te ondersteunen die het moeilijk hebben of die anders werken.

We moeten het begrip van verschil verankeren in de cultuur van een organisatie, zodat aanpassingen als de norm worden geaccepteerd en alle medewerkers optimaal kunnen werken.

Hoe adland verandering kan creëren voor personeel met ADHD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.