Terug naar School

Tips voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben

Het is bijna tijd voor leerlingen om terug naar school te gaan, zowel in de klas als thuis. Na een uitdagend jaar kan het een ontmoedigende overgang zijn om kinderen voor te bereiden op het hervatten van het formele leren na de zomervakantie, vooral voor leerlingen met speciale behoeften.

Het komt vaak voor dat leerlingen die terugkeren naar school angst ervaren over de overgang. Sommige leerlingen hebben een andere leraar, klaslokaal of school, en met de onzekerheid van de COVID19-pandemie en de omliggende zorgen over gezondheid en veiligheid, is het handig om vooruit te plannen om leerlingen voor te bereiden op goed presteren.

Hier zijn een paar tips om studenten te helpen bij de overgang naar het nieuwe schooljaar.

Vastleggen (of herstellen) van dagelijkse routines.

De zomermaanden worden vaak besteed aan het najagen van plezier en we kunnen uit de routines van het schooljaar vallen die ons geaard en gefocust houden om goed voorbereid te zijn om te leren en onze doelen te bereiken. Dit is een goed moment om de routines weer op te bouwen die voor u en uw gezin werken en de overgang te vergemakkelijken, wat vooral handig is voor kinderen met speciale behoeften. Geef de nieuwe routine wat tijd voor iedereen om te oefenen voordat het nieuwe schooljaar begint, zodat studenten zich onafhankelijk voelen en meer dan klaar voor de eerste dag terug. 

Slaaproutines zijn bijvoorbeeld de sleutel en hebben een aanzienlijke invloed op energie, emoties en gedrag. Begin vroeger met het verschuiven van bed- en wektijden om je voor te bereiden op het schoolrooster en stimuleer activiteiten na het eten die het hele gezin helpen om te ontspannen en tot rust te komen voor een goede nachtrust. Stel je ochtendroutine in voor een stressvrije start van de schooldag.

Praat over gevoelens van angst.

Sommige kinderen zullen zich natuurlijk nerveuzer voelen om weer naar school te gaan nadat ze anderhalf jaar langer thuis hebben gezeten. Neem de tijd om uw kind toe te staan ​​zijn gevoelens te uiten en zijn ervaring te valideren voordat u de situatie opnieuw in kaart brengt, dat wil zeggen als uw kind bang is om bij u weg te zijn, kunt u hem laten weten dat u hen ook zult missen, maar u bent opgewonden zodat ze dit jaar nieuwe dingen kunnen leren.

Voor nervositeit op de eerste dag kan de visuele timer van de Time Timer helpen om routines vast te stellen en uw kinderen het gevoel te geven dat ze de controle hebben en weten wat ze kunnen verwachten. Stel de Time Timer in om uw kinderen te helpen met ochtend- en avondroutines om overgangen te vergemakkelijken en angst te verminderen.

Anticipeer op het schooldagrooster.

Praat van tevoren over hoe het schema en de routines van de schooldag eruit zullen zien, of je je nu voorbereid bent op schooluitval of thuisonderwijs. Door verschillende scenario’s te bespreken over vervoer, activiteiten in de klas, schoolpauzes, enzovoort, zodat uw kind precies weet wat het kan verwachten.

Bekijk het schema en het studieplan van uw kind.

Overweeg wat er in de zomer voor uw kind is veranderd om ervoor te zorgen dat aan zijn behoeften wordt voldaan. Neem contact op met de school en/of de leerkracht(en) van uw kind en andere schoolprofessionals die uw kind zullen ondersteunen om vragen te stellen en een positieve samenwerking tot stand te brengen (een win-win-win voor scholen, ouders en leerlingen!). Heb je tips, deel ze! Laat hen weten hoe ze uw kind kunnen helpen kalm te blijven, focus te vinden, om te gaan met overgangen en andere zorgen.

We hope these tips will make for an easier transition back to school for your family! 

Terug naar school: tips voor studenten die extra ondersteuning nodig hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.