Als u een ouder bent van een kind met ADHD, weet u hoe moeilijk eenvoudige dagdelen vaak kunnen zijn. Op tijd het huis uit voor school? Chaotisch. Uw kind na school laten zitten om zijn huiswerk af te maken? Een gevecht. De bedtijdroutine doorkomen? Vermoeiend.

Je bent niet alleen. Een van de belangrijkste aspecten van ADHD is dat symptomen in meer dan één omgeving voorkomen – zoals zowel thuis als op school – dus het is logisch dat meerdere delen van de dag moeilijk worden.

Kinderen met ADHD hebben zowel onoplettendheid als hyperactiviteit/impulsiviteit die van invloed zijn op hun vermogen om op te letten, items of stappen in een reeks te onthouden, georganiseerd te blijven tijdens taken, stil te zitten, op hun beurt te wachten en verbale instructies uit te voeren. Dit is niet hun schuld – er zijn zowel genetische als neurologische factoren in het spel.

Een van de beste manieren om kinderen met ADHD over de hele linie te helpen, is door thuis consistente en voorspelbare routines vast te stellen en te volgen. Routines kunnen worden gedefinieerd als een reeks stappen die van dag tot dag in een bepaalde volgorde, op dezelfde manier en op dezelfde algemene tijd plaatsvinden. Routines bieden voorspelbaarheid, waardoor uw kind weet wat het kan verwachten, wat er van hem wordt verwacht en hoe die ervaring eruit zal zien. Al deze dingen helpen de dag soepeler te verlopen!

Hoewel veel ouders thuis al routines volgen, zijn er vier belangrijke componenten van routines die bijzonder goed werken voor kinderen met ADHD. Zij zijn:

1. Beweging – Kinderen met ADHD moeten bewegen. Hun lichaam heeft vaak een hogere drempel nodig voor zintuiglijke input (met name proprioceptieve en vestibulaire input, mooie termen voor lichaamsbewustzijn en lichaamsbeweging), en dus helpt beweging die op zintuiglijke basis is, hun lichaam te voorzien van die “precies juiste” hoeveelheid die nodig is gereguleerd te blijven. Ritmische, lineaire bewegingen, zoals jumping jacks, en ‘zware werk’-activiteiten, zoals push-ups, zijn de beste soorten beweging.


2. Een opgeruimde ruimte – Dit verkleint de kans op afleiding, aangezien veel kinderen met ADHD worden afgeleid door dingen die ze in hun omgeving zien. Het kiezen van een vaste plaats die netjes is om specifieke routines te voltooien, zoals het maken van huiswerk, kan uw kind helpen bij het werk te blijven.


3. Timers gebruiken – Met visuele timers, zoals de Time Timer, kan uw kind de tijd ZIEN. Dit helpt het begrip tijd concreet te worden. Timers kunnen worden gebruikt om over te schakelen naar een routine (zoals 10 minuten tot bedtijd) of om tijd toe te wijzen dat een routine zal plaatsvinden (zoals 25 minuten om huiswerk te maken).


4. Checklists gebruiken – Checklists zijn een andere manier waarop uw kind zijn stappen of verantwoordelijkheden van een routine beter kan in zich op kan nemen. Kinderen met ADHD hebben vaak moeite met het volgen van aanwijzingen die uit meerdere stappen bestaan ​​of hebben de neiging om tussen de stappen door te verdwalen of afgeleid te worden, dus het kan erg nuttig zijn om ze op te schrijven en af ​​te vinken terwijl ze bezig zijn. Als uw kind nog niet kan lezen, kunt u afbeeldingen gebruiken in plaats van woorden. Checklists helpen JOU, de ouder, ook om jezelf een miljoen keer te herhalen.

Laten we, rekening houdend met deze vier aspecten, enkele voorbeelden van routine-ideeën bekijken voor drie belangrijke onderdelen van de dag van uw kind. 

Voorbeeld Ochtendroutine

 • Wakker worden – Stel een timer in voor de tijd dat je het huis moet verlaten.
 • Wassen in de badkamer (toilet gebruiken, tanden poetsen, gezicht wassen, enz.) – Hang een checklist in de badkamer om uw kind te helpen herinneren wat het moet doen. 
 • Kleed je aan – Kies de outfit de avond ervoor en leg de kleding klaar om de ochtenden soepel te laten verlopen.
 • Ontbijten
 • Tandenpoetsen 
 • Verzamel spullen – Bewaar spullen op dezelfde plek bij de deur, zodat uw kind weet waar ze zijn. Maak een lijst met woorden of foto’s van de items die uw kind nodig heeft om het huis te verlaten (schoenen, jas, rugzak, lunchbox, enz.)

Voorbeeld naschoolse routine

 • Ga naar binnen 
 • Pak spullen uit – Zorg voor een duidelijke, vaste plek waar uw kind zijn schoenen, rugzak en jas neerzet. Gebruik haken, labels en checklist om ze te helpen herinneren.
 • Eet een snack 
 • Buiten spelen of 15 minuten binnen bewegen – Jumping jacks, dansen, etc
 • Maak huiswerk – Zorg voor een vooraf bepaalde opgeruimde ruimte, stel een visuele timer in voor hoe lang ze naar verwachting zullen werken
 • Voorkeur voor speelactiviteit – Dit helpt hen iets om naar toe te werken bij het maken van huiswerk

Voorbeeldroutine voor het slapengaan

 • Stel een timer in voor hoeveel minuten tot bedtijd
 • 10 minuten beweging – Overweeg of uw kind het beter doet met beweging met hoge activiteit voor het slapengaan of iets rustigers, zoals het volgen van een yogavideo
 • Trek je pyjama aan 
 • Tanden poetsen
 • Een boek lezen
 • Het licht uit doen

Zoals u kunt zien, zijn eenvoudige routines het beste. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het consequent en voorspelbaar houden van de verschillende dagdelen van uw kind kan echt een enorme verandering zijn. De Time Timer is een geweldig hulpmiddel om te gebruiken binnen deze drie routines en meer. Klik HIER voor de betreffende link.

— 

Jessica Rapp Irwin, OTR/L, is een pediatrische ergotherapeut, jeugd routine-expert en houdt van alles wat met de ontwikkeling van kinderen te maken heeft. Ze richtte Rooted in Routine op, een online platform voor oudercoaching, om ouders te helpen eenvoudige, gemakkelijk te implementeren routines te leren voor een optimale ontwikkeling van het kind vanaf één-jarige leeftijd. Ze is gepassioneerd over het opleiden van ouders over NORMALE, GEZONDE ontwikkeling, wat vaak eenvoudiger is dan we denken. Jessica’s benadering is grotendeels gebaseerd op het teruggaan naar de basis om u te helpen solide, leeftijdsgeschikte routines voor uw kind vast te stellen voor zaken als eten, spelen en slapen. Ze gelooft dat dit de belangrijkste basis is die u voor uw kind kunt bieden – en ze wil u daarbij helpen! Lees meer over Jessica op https://www.rootedinroutine.com/about en volg haar op Instagram via @rootedinroutine

Routines om kinderen met ADHD thuis te helpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.